Konopie wykorzystywane w kosmetyce? Tak to obecnie możliwe. Warto zdawać sobie sprawę, że kosmetyki konopne nie mają w swoim składzie wyciągów z konopi indyjskich, ale tzw. konopi siewnych, nie mających właściwości narkotycznych. Do produkcji kosmetyków wykorzystuje jest olej z tych roślin – tłoczony na zimno oraz co najważniejsze nie rafinowany.

Konopie siewne pochodzą z terenów Azji Środkowe. Tam najpierw wykorzystywano je do produkcji papieru, lin, a potem poznano jego inne właściwości m.in. łagodzenia zmian skórnych. Około 80% oleju z konopi to cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, a reszta to proteiny, aminokwasy, minerały, witaminy i fosfolipidy. Zatem jest to samo dobro. Produkty z jego udziałem wykazują właściwości przeciwzapalne, regenerujące, antyseptyczne oraz antyoksydacyjne. To wszystko sprawia, że jest on cennym, bezpiecznym składnikiem pielęgnacyjnym.

Olej można bez obaw stosować w czystej postaci, ale częściej wykorzystuje się go jak jedne ze składników kosmetyków. Jeżeli chodzi o kosmetyki konopne to najczęściej kupowany jest krem z konopi. Ten bardzo szybko się wchłania i nie pozostawiając tłustego filmu na naskórku. Jest on stosowany szczególnie dla skór wrażliwych. Nawet małych dzieci i noworodków, ale nie tylko.

Sprawdzi się zarówno w przypadku skóry suchej, gdyż nawilży ją i odżywi, jak i tłustej, gdyż ma zdolność regulacji pracy gruczołów łojowych. Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych poprawia odporność naszej skóry na działanie rozmaitych czynników takich jak np. wiatr i mróz, promienie słoneczne, z którymi nasza skóra ma kontakt na co dzień.