Mąka to nieodłączny składnik w każdej kuchni. Używa się jej do wypieków chleba, zabielania zup, sosów, naleśników, ciast i ciasteczek. Z reguły kupujemy ogólnie dostępne jak pszenna idealna do wypieków drożdżowych czy też tortowa do ciast, tortów. Mąka to nic innego jak zmielone, dojrzałe ziarno.

Rodzajów mąki, a dokładniej produktu z jakiego powstaje jest bardzo dużo. Można ją wykonać z siemienia lnianego, pestek dyni czy też wiórek kokosowych. Większość z nich można przyrządzić w warunkach domowych np.

zdrowe produkty z kokosa

Mąka kokosowa
Należy do jednej z najdroższych na rynku. Jej cena osiąga nawet 70 zł za kg. Można ją wytworzyć samemu w bardzo prosty sposób. Wiórki kokosowe (ok. 200g) zalewamy 120 ml wody i pozostawiamy na noc. Rano delikatnie podgrzewamy papkę i blendujemy. Im dłużej, tym lepszy osiągniemy efekt. Następnie na sicie oddzielamy wiórki od mleka. Pozostałe wiórki zalewamy szklanką wody i jeszcze raz blendujemy w celu pozbyciu się tłuszczu. Olej kokosowy musi być dokładnie odciągnięty. Dobrze odciśnięte wiórki układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika. Suszymy w temperaturze 100 stopni przez około 1.5 godz. Wysuszone wiórki blendujemy i szczelnie zamykamy w słoiku.

Mąka kokosowa ma szerokie zastosowanie. Jest idealnym zamiennikiem dla mąki pszennej w naleśnikach. Wyśmienicie smakuje pieczywo wypiekane z mąki kokosowej. Ciastka zyskują delikatny, słodki smak i nieziemski aromat kokosu. Taka – http://oleje-kokosowe.pl/maka-kokosowa/ – mąka kokosowa jest doskonałym źródłem błonnika, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu, zmniejsza ryzyko występowania chorób. Polecana jest osobom nietolerującym glutenu, ze względu na jego brak.